Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Koho čtou spisovatelé

 

Moje oblíbená rubrika virtuálního Respektu se jmenuje Spisovatelé o knihách.  Jsem rád, že jako ti nejlepší čtenáři se mi zdají ti nejlepší spisovatelé.

Bylo by taktní poopravit „nejlepší“ na „moji oblíbení“. Ale mám pocit, že můj vkus jednak není špatný, jednak se jako čtenář necítím být součástí nějaké uzavřené komunity a fanouškem jednoho žánru.  Neboli drze tvrdím, že mám rozhled.  A stejně tak čtenářské tipy mých oblíbenců Petry Hůlové, Jiřího Hájíčka a dalších bývají odevšad a přitom dobré.  Pravda, občas objeví autor-čtenář, který na výzvu Respektu zhodnotí  něco ze svého okolí, od svého vydavatele, od svého kamaráda. Ale protože mám přehled, vím , kam s takovým tipem.

Čeští spisovatelé mezi sebou moc nekamarádí.  Nežárlí, přejí si, ale nescházejí se v kavárnách ani na aktivech jako dřív.  Je potěšitelné, že se vzájemně čtou a tak je ve zmíněné rubrice hodně českých tipů.

Protože spisovatelů je hodně (míním člověka, jemuž vycházejí knihy, ne profesionála na plný úvazek),  je hodně textů a na síle nabírají takovéhle rubriky-tipy. Nejen na internetu, ale i v rozhlase a v tisku jsou oblíbené osobně laděné recenze. V televizi totéž – pořad nazvaný Čtenářský deník nebývale expandoval, už dokázal popsat to hlavní ze současné české prózy.

Reklama

Okruhy kolem literárních časopisů, proudy, tendence a směry jsou utopené, s veřejností a médii nekomunikují. Asi je to tak v pořádku. Osobně sekundární literaturu k beletrii nepotřebuji, stačí mi tipy a posléze radost z četby (Než takový doslov jako má sbírka E.L.Doctorowa Povídky o skvělé zemi, to raději žádný).  

Ale ještě malá poznámka:  

Nedávno jsem byl znovu konfrontován se skutečností, že řada básníků nečte prózu. Je to podivné, šokojící.