Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Šance na poctivou správu Liberce zřejmě mizí

Úvaha nad zpravodajstvím z Liberce, v předvečer odvolání primátora 

Dne 15. 4. vyšly na serverech Aktuálně.cz,  Liberec.idnes.cz a Liberecký.deník.cz tři poměrně protichůdně vyznívající  články o dění na liberecké radnici. Důvod číst je nasnadě: v sobotu  16. dubna se koná mimořádné zastupitelstvo, kde se především zastupitelé ČSSD a  hnutí Liberec občanům chystají hned na začátku jednání  odvolat primátora Jana Korytáře, ale také radní Květu Morávkovou a náměstka  Jaromíra Baxu (všichni ze sdružení Změna pro Liberec, které vyhrálo volby). Asistovat zřejmě budou i dosud opoziční strany KSČM, Věci veřejné a ODS.

V Libereckém deníku je citován Martin Sepp z ČSSD, která je podle jeho slov „připravena vyjednávat pro utvoření případné nové koalice i se Změnou pro Liberec, ovšem bez Jana Korytáře, a to už ale nyní  Změna pro Liberec zásadně odmítá.“ Podle serveru Liberec.idnes.cz zase existuje písemné prohlášení Josefa Šedlbauera, zastupitele za Změnu pro Liberec, kde se uvádí:  „Změna pro Liberec v zájmu pokračování započatých změn na radnici jasně a otevřeně deklarovala, že z pozice primátora města ustoupí, pakliže místo Jana Korytáře nastoupí garant takového budoucího vývoje. V takovém případě byla Změna pro Liberec ochotna podpořit i primátora z jiného zastupitelského klubu.“

Nehodlám se zabývat názorovými východisky zmíněných médií, i když o tom, co je dnes MF Dnes, by se dalo dlouze diskutovat.  Buďme na výsost spravedliví, nemusí jít o protichůdná tvrzení. Vezmeme-li v úvahu slůvko „nyní“ v prvním případě a podmínku garance pokračování změn ve druhém, může jít o skutečný stav věcí.

Reklama

Třetí článek se zabývá faktem zdánlivě odlišným (náměstek za ČSSD Lukáš Martin jednal na neformální schůzce o prodeji významné městské firmy, pochopitelně bez vědomí současného primátora), může nám ale posloužit jako přívažek k rozhodnutí, kam se přiklonit, hledáme–li „o něco víc pravdy“ či „objektivnější objektivitu“.

Pokud je článek na Liberec.idnes.cz pravdivý, tedy pokud přesně cituje z prohlášení  Josefa Šedlbauera a ten píše pravdu, Změna pro Liberec předvedla konstruktivní snahu udržet stávající koalici, neboli  odstraňovat politickou zvůli a klientelismus ve městě (případně kraji). Byla ochotná Jana Korytáře „obětovat“, což pro jeho lidské a formální přehmaty ve funkci bylo moudré rozhodnutí.  Jenže pro odvolání Morávkové a Baxy žádné závažné důvody nebyly a nejsou.  Jan Korytář osobně udělal, co mohl, pro svou obhajobu a očistění, naordinoval si v tomto týdnu třinácti či více hodinovou pracovní dobu a každý všední den je údajně k zastižení mezi 20 a 21. hodinou na veřejných besedách v hotelu Praha. Uspořádal veřejné slyšení v Lidových sadech, kam z jeho kritiků přišel jeden jediný (Roman Šotola z ČSSD), ochotně odpovídá na e-maily, účastní se diskusí, je k dispozici novinářům. Na jeho podporu se také konaly dvě demonstrace (ta první nebyla explicitně pro něj, ta druhá ano) a nechaly se slyšet nejrůznější osobnosti, kteří si přejí pokračování změn ve vedení města. Neznamená to nic víc a nic méně, než že  Jan Korytář a Změna pro Liberec má podporu místní veřejnosti, minimálně její aktivní menšiny.       

Je to tedy zřejmé, že selhala druhá strana, zřejmě naši budoucí vládcové:

Hnutí Liberec občanům neudělalo během dvou týdnů nic podstatného, čím by vyvrátilo tvrzení, se že nechává využít k navrácení starých pořádků. Chování  ČSSD naopak tyto obavy ještě potvrdilo, když argumentuje „opačnými“ právními analýzami podezřelých smluv a strefuje se  do bývalých partnerů tak nějak tupounsky, bez argumentů… inu, po seppovsku.    

Šance na poctivou správu Liberce tak zřejmě mizí. Třeba ne na dlouho, třeba navždy. Smutek z poznání, že člověk volil buď zrádce nebo osamělé bojovníky, kteří nic změnit nemohou, je obrovský. Zbývá vrátit se z labyrintu do ráje svého srdce a nad politikou mávnout rukou.

Jen tak pro úplnost:  Plánované koalici ČSSD+LO+USZ+VV chybí 2 hlasy. Změna pro Liberec jim je těžko dá, komunisté také ne, v tomto případě se jim dá věřit. Kteráže strana nám zbývá?