Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Bojovník Tom a Chris na služební cestě

Fejeton pro poslední školní den. Nad televizním programem. 

Dnes je poslední červnový pátek. Žáci dostali ráno vysvědčení, někteří mohou dostat i tradiční rockový Nářez, řada lidí určitě již prchá na dovolenou, skautům začínají tábory. Já jsem rozhodnut se dnes dívat na televizi, dokonce na komerční stanici a na hollywoodský film se superstar v hlavní roli. O Posledním samuraji jsem slyšel dobré mínění, samozřejmě v rámci výše uvedeného, žádný von Trier, žádný Kurosava, jen okázalý odpočinkový film, který mi nenásilně a trochu povrchně představí japonskou kulturu a historii.

A ejhle, dozvídám se, že nejde o příběh bílého samuraje, o romantický či dobrodružný či historizující film. V novinách si pod časem uvedení a pod českým překladem názvu přečtu následující: „Tom Cruise je najat poradcem císaře, aby vycvičil japonskou armádu v boji proti vzbouřeným samurajům. Dojde ale k jeho zatčení a bojovník se přidává na stranu nepřítele…“ Tak tahle to tedy je! Zatímco liberecká mládež jde na rockový koncert, mladší děti prohánějí naší ulicí bicykly až do setmění, dálnice se plní výletníky a já si vařím čaj, Tom Cruise je najat císařem, aby vycvičil armádu!

Ne, jsem trochu nespravedlivý, hned za citovaným je opravdu napsáno „Americký dobrodružný film (2003)“ a také „Dále hrají: B. Connolly, K. Watanabe, T. Spall… Režie: E. Zwick“. Takže mi může dojít, že Tom Cruise je momentálně na golfu či na bohoslužbě či kde chce, a že cvičit armádu má za úkol pouze postava, kterou tento herec nahrál. Jenže mne to nedá, já domýšlím absurditu onoho významového posunu, se kterým jsem se v TV přehledech už tolikrát setkal. Všimli jste si toho také? Jen otevřete některou televizní přílohu našich deníků: dnes je kromě Cruise ve službě i Christopher Lambert. Hned jak to Tom v Japonsku vyřídí s císařem a samuraji, stráví Chris tamtéž na služební cestě noc s půvabnou dívkou. A když je před jeho očima (co musel za život všechno vidět, vždyť prožil dětství u opic!) dívka zavražděna členem nebezpečného klanu, on sám se jako nepohodlný svědek ocitá v ohrožení života! A hned vedle Johnny Depp, vyšetřuje záhadné vraždy a před tím Jackie Chan, to je také policista a staví se na odpor, já myslel, že kickboxer či karatista. Všichni jsou pro mne osobně účastní, všichni reálně nereální, prostě každá rachota má něco, Tom Cruice musí dneska s mečem do Japonska. 

Reklama

Není to žádná novinka, takhle pitomě se filmy uvozují již dlouhé měsíce, snad několik let. A bizarní to připadá asi jen mě. Nemá proč, jde jen o sémantickou hříčku a jistě prastarou. Vzpomínám si, jak se škole (v 80. letech) vyprávěly děje televizních filmů. Běžně se říkalo „a pak tam přišel Kopeckej a vyfouknul ji“ nebo „největší hajzl tam je Haničinec“. Říkali to tak i dospělí a dost možná se to říká i dnes. Vlastně ano, Maciuchová asi nebude jméno postavy ze seriálu, zaslechl jsem myslím něco jako „A co ta Maciuchová bude teď dělat?“          

Rozhodně se nepostěhuje do dalšího seriálu, dokud ten svůj problém s Langmajerem nebo Etzlerem nebo Hanákem (doplň, kdo znáš) nevyřeší. I přesto, že žádná postava v žádném seriálu nenese takové jméno (i to doplněné). Být na zdvojených šichtách nebo dokonce na dvou místech naráz, umí jen opravdoví superhrdinové. Tak třeba svalovec Arnie, guvernátořina neguvernátořina, musí příští sobotu velet elitnímu komandu, jež má pouze pár hodin na záchranu jeho dcery, která byla unesena (dcera toho komanda, což je možná ještě těžší), a hned poté hledá a touží zničit mocného muže, který zabil jeho matku, otce a pobil i jeho lid.