Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Existuje regionální zpravodajství ?

Už dlouho mne rozčiluje přístup českých médií k regionálnímu dění. Objektivní, rychlé a hlavně dostupné zpravodajství z měst a obcí, kde většina Čechů žije, jakoby vůbec neexistovalo.

Co se děje u nás v Liberci se nejspíš dozvím šuškandou, výjimečně z regionální přílohy Mladé fronty nebo z přílohy Událostí České televize. Jinak jsou tištěné deníky, internetové servery, rozhlasová a televizní zpravodajství prázdné místních událostí. Konkrétně:

Nejkvalitnější český deník Hospodářské noviny regionální rubriku vůbec nemá. Přitom má rubriky sportovní, kulturní, dokonce i společenský magazín s televizním programem, které nepříliš souvisejí s hlavním zaměřením novin, tj. ekonomikou. Také Lidové noviny, podobně jako týdeník Reflex se asi cítí být jakýmsi objevitelem a výrobcem novým kauz a témat, pro zprávy ze sídlišť nezbývá místo. Ono objevování „nečekaných souvislostí“ již dříve kdosi nazval „intelektuálním bulvárem“, pro lidovky typickým. Regionální tématika není zjevně dostatečně intelektuální a „analytická“, a tudíž by se cílové skupině špatně prodávala.

Mladá fronta, dnes již v podstatě bulvární deník, budeme-li list posuzovat podle množství a zaměření příloh nebo podle obsahu kulturní strany, však paradoxně (a možná jen v Liberci) částečně hájí ztracenou čest v oblasti regionálního zpravodajství. Ještě se trochu drží zvyklosti zavedené bývalými místními šéfredaktory Lubasem a Súrou, totiž, že i místní novinář může být občas pátrající, nebo že i do regionální přílohy patří sloupek. A že se v regionu vždy děje něco z oblasti veřejného života, stejně jako se vždy děje něco z kultury a sportu. Jenže i v Mladé frontě plní mnoho článků funkci vaty, i zde se najdou pouze opsané tiskové informace různých pořadatelů a institucí. Především ale zůstává Mladá fronta DNES – Liberecký kraj převážně zpravodajstvím z krajského města a také jen tištěným médiem. Ze serveru idnes.cz je cesta k regionálním přílohám v podstatě neproklikatelná.

Reklama

Ještě zbývá Právo, kde je často cítit, čeho všeho se místním redakcím nedostává (peněz a lidí především) a samozřejmě Deník, který snad měl funkci regionálního zpravodaje plně převzít a nahradit. Jenže tyhle noviny jsou k neučtení. Přepsané tiskové informace, výtahy ze zápisů schůzí, chyby a amatérismus, vše od stolu, z terénu jen bouračky a požáry… Mám zkušenost, že Liberecký deník otiskl cizí článek s podpisem kmenového redaktora, který byl však autorem jediné změny v článku, totiž faktické chyby. Škoda vzpomínat.

Další teoretická možnost, tištěná periodika radnic, krajského úřadu apod. nejsou od toho, aby informovala ani aby se četla, jsou pouhou položkou v rozpočtu, která vypadá mezi výdaji prostě dobře. Existují i reklamní, zdarma dodávané listy, nebo dokonce propaganda místních mocností (u nás tuto službu, o které si možná někdo myslí, že neexistuje, už léta plní Týden v Liberci).

Společenské týdeníky, Respekt nevyjímaje, přinesou zprávu z regionu jen pokud její význam daný region přesáhne. Na místní zpravodajství se nezaměřují.

Události v regionech České televize nepovažuji za dostatečné. Událostí z mého regionu tam není ani pět za týden. Tak veliká společnost (produkující čtyřiadvacetihodinové zpravodajství) by mohla trochu investovat a nabídnout každý večer po „hlavních“ zprávách tři až pět minut místního dění (totiž Pražanům z Prahy, Kadaňanům ze severozápadních Čech, Jablonečanům ze severovýchodních Čech, budějovické pro lidi z Horské Kvildy…).

Český rozhlas vyřešit problematiku regionů samostatnými stanicemi. Kromě stanice Český rozhlas Sever Český rozhlas český sever bojkotuje. Nebo si občas zalepí nějakou díru ve vysílání Prahy. A co když nějaký Liberečan nechce poslouchat do omrzení Věru Martinovou, Pavla Bobka a soutěže Mirka Ošance? Má si napsat na papírek, kdy se vysílají zprávy, a pak zase přeladit?

Na internetu jsem na žádné nové médium, přinášející zprávy u mého okolí, nenarazil. Případné nadšení mladých novinářů vždy brzy vyprchalo, nezávislé severy byly přespříliš nezávislé, tedy k neuživení. Jen občas se snažím proklikat na utajovanou stránku MF DNES…


Je to vážně bída. Spolehnu se i napříště na šuškandu.

PS: Pokud probudí tato poznámka nějaké reakce, prosím pisatele, aby uváděli místo bydliště (třeba namísto jména). Vy v Praze totiž vidíte arci život jinak…