Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

„Jak dlouho to necháme běžet?“

 

Kdo se ještě nepobavil nad soukromou korespondencí pánů Davida Václavíka a Jiřího Kittnera (oba z Liberce), zde jsou ony uniklé tři řádky i s krátkým vysvětlujícím komentářem: 

David Václavík: „Jak dlouho to ještě necháme běžet?“

Jiří Kittner: „Musíme to ještě nějakou dobu vydržet.“

David Václavík: „To je jasné, jde jen o to, jak dlouho.“

Reklama

 

Zmíněná elektronická korespondence pochází z facebookového profilu Jiřího Kittnera a proběhla po asi hodinové veřejné diskusi na mimořádném zastupitelstvu města Liberce dne 16. 4. 2011. Diskuse probíhala  před bodem č.1 (odvolání primátora Jana Korytáře, náměstka Jaromíra Baxy a radní Květy Morávkové), přihlášení občané přednášeli své příspěvky a dotazy a v podstatě všichni podporovali odvolávané zastupitele z hnutí Změna pro Liberec nebo se ptali na důvody, proč mají být odvoláni.  

Jeden z přihlížejících, stojící za zády zastupitelů ODS, vyfotografoval monitor notebooku Jiřího Kittnera a ihned fotografii umístil na facebook, pravděpodobně přes svůj mobilní telefon. O několik minut později byli s výše uvedenými řádky seznámeni všichni přítomní při vystoupení zastupitelky Kateřiny Absolonové (Změna pro Liberec).    

Doc. PhDr.David Václavík Ph.D.  je pedagog a dlouholetý liberecký zastupitel, dříve za Stranu pro otevřenou společnost, nyní člen rady města za hnutí Liberec občanům. Toto uskupení se po volbách zdálo přirozeným partnerem Změny pro Liberec, v jeho programu byl mimo jiné boj proti korupci, zprůhlednění veřejných zakázek a zavedení funkce městského architekta, což se zdálo být v programové opozici k ODS.  V posledních dnech jsou však členové hnutí Liberec občanům díky neochotě jednat s veřejností podezřelí, že byli spolu s lidmi z ČSSD strůjci zákulisního komplotu, jehož cílem bylo zabránit Janu Korytářovi provádět důležité změny na radnici a tím pádem nechat moc nad městem a veřejné peníze zájmovým skupinám pod vedením Syneru.

 Ing. Jiří Kittner je zastupitelem za ODS, 11 let byl libereckým primátorem, předtím pracoval jako ekonom ve stavební firmě Syner. Za svého působení ve funkci byl propagátorem stavby hokejové arény a konání MS v klasickém lyžování, odmítá jakákoliv obvinění z klientelismu a korupce i vlastní odpovědnost za miliardové dluhy města.

Bloger se domnívá, že jde o podstatnou informaci, v rámci liberecké politiky signifikantní, i když její získání má povahu primitivního šmírování a její obsah a forma nedosahují míry expresivity (a arogance) jako některé „celonárodní“ tajné nahrávky a záznamy rozhovorů.