Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Jiří Kittner v nemocnici

 Nový ředitel Krajské nemocnice v Liberci zve bývalého primátora, aby ji pomohl dostat ze ztráty. Prý si jej cení  jako ekonomického odborníka. Jenže po Jiřím Kittnerovi zbyly na libereckém magistrátu  nevýhodné smlouvy,  miliardové dluhy a  nezaplacené pokuty.

Prvního září se stal ředitelem Krajské nemocnice Liberec  Jiří Veselka.  Pracoval v ní dříve jako technický ředitel, poté byl náměstkem primátora  (za stranu Unie pro sport a zdraví), v posledních letech působil jako ředitel dopravního podniku.  V libereckém prostředí je poměrně známý, lidé ovšem jeho i jeho stranu vnímají jako cosi bez výrazu a vlastního sebevědomí, něco, co lze kdykoliv nahradit značkou ODS. V době, kdy byl Veselka náměstkem, vystupovala totiž USZ jako ideální koaliční partner, který hlasuje a jedná téměř totožně s nejsilnější stranou.  

Nyní se stal již třetím ředitelem krajské nemocnice v letošním roce, a dost možná se cítí ideální postavou, která v instituci uklidní vášně a smíří dosavadní kritiky s vedením.  Co ovšem budí rozruch zdaleka nejvíc,  je jeho plán brzy zaměstnat na postu ekonomického ředitele Jiřího Kittnera.  

Jiří Kittner, inženýr ekonomie, od posledních voleb bez stálého zaměstnání, se proslavil délkou svého angažmá na radnici (11 let), dvěma volebními vítězstvími, provokativními motýlky pod krkem, řadou prosazených změn a nových staveb, ale také jako první muž místního klientelismu.       

Reklama

Jeho nástup, jakkoli ještě nenastal,  je kritizován již několik týdnů, podle očekávání nejsilněji z kruhů kolem Jana Korytáře, „zimního primátora“ a nezdolného lídra opozice.  V polovině srpna se v místních médiích objevily zprávy o chystaném jmenování Jiřího Veselky generálním ředitelem KNL i Jiřího Kittnera ředitelem ekonomickým.  Oba byli dotázáni a oba odmítali potvrdit neověřené informace.  Téměř stejnými slovy vyzývali k trpělivosti.

Rychlost, s jakou se nový ředitel objevil ve funkci, tak mnohé zaskočila a jmenování druhého může být stejně rychlé a jisté. V článku publikovaném 2. září v 6:00 na stránkách www.liberecky.denik.cz  hovoří Jiří Veselka v tom smyslu, že Kittnera uvede do funkce už během září, nejpozději v říjnu a nebude potřeba ani výběrové řízení.  Je to pravděpodobné, pokud právně stačí souhlas představenstva akciové společnosti, ujme se Jiří Kittner úřadování velmi brzo.

Jiří Veselka samozřejmě musí na kritiku reagovat a odmítat obvinění, že svému bývalému šéfovi sehnal tak zvanou politickou trafiku. Cení si jej prý jako ekonomického odborníka a nikoho lepšího nezná. Krajská nemocnice prožívá horký rok, její financování a vnitřní řízení se mnohým zaměstnancům nelíbí. Po převedení na akciovou společnost byla zisková, ale nyní je v červených číslech. Dost možná, že zkušeného účetního potřebuje.       

Podle zjištění Libereckého deníku je ztráta nemocnice 11 miliónů. Tu při ročním obratu 2,5 miliardy hodnotí dotazovaný ekonom Igor Mandík jako zanedbatelnou;  Veselkův hlavní argument pro Kittnerovo jmenování tedy důrazně oslabuje.  Ale i kdyby byla situace vážná, opravdu se nenajde nikdo lepší než Jiří Kittner?

Za Kittnerova vedení neměla radnice svého hospodářského experta na pozici náměstka.  Ekonomický odbor byl v gesci primátora, což znamená, že za všechna důležitá rozpočtová rozhodnutí nese zodpovědnost právě Jiří Kittner. Řada z nich skončila velkým nezdarem a ostudou:  

Jiří Kittner byl neúnavných propagátorem Mistrovství světa v klasickém lyžování, prosazoval další a další kandidatury, i poté, co od plánů odstoupily Bedřichov, Janov a Jablonec nad Nisou. Opakovaně mluvil o výhodách, které akce přinese běžným občanům města a bagatelizoval kritiku odpůrců mistrovství. Letos na jaře dostalo město pokutu od antimonopolního úřadu za účelové rozdělování celistvých zakázek během mistrovství, tedy za finanční čachry na hranici zákona a za hranicí zvyklostí a dobrých mravů.  Lidé akci za svou nevzali, město bylo v době konání z části vysídlené, na závody chodili většinou jen zahraniční turisté. Zůstaly obrovské dluhy, které nikdo nechce platit, peníze investované na vrchu Špičák  ve Vesci moc vidět nejsou…

Jiří Kittner je také podepsán na smlouvě, kterou se nevýhodně pronajímá TIPsport aréna. Arénu postavilo město i přes občanské protesty za peníze, které město snad splatí někdy kolem roku 2025.

Za rozhodování Jiřího Kittnera byl zbourán Obchodní dům Ještěd a nahrazen architektonicky bezcenným centrem Forum.

Za éry ekonoma Kittnera bylo rozprodána velká část městského majetku, za éry primátora Kittnera vznikly jámy a hlušiny na Perštýně a u Textilany.   

A tak dále.

A tak dále.

Zlé jazyky tvrdí, že úkolem Jiřího Kittnera je nemocnici vytunelovat, zadlužit a uspořádat sérii „lukulských“ zakázek pro firmy svých a Veselkových kamarádů.  Město už je vydrancováno, teď přichází na řadu nemocnice. Vrcholem má být prodej celého dosavadního areálu na Husově třídě a výstavba nového (moderního , ale předraženého) „paláce zdraví“ na zelené louce u libereckého letiště –  mimo centrum, špatně dostupné hromadnou dopravou či pěšky.  Tvrzení to jsou odvážná až urážlivá, ale vzhledem k tomu, co se v Liberci stalo za neuvěřitelné věci v posledním desetiletí a kolik zlých snů se naplnilo, může se vyplnit i tento. Do puntíku.