Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Staveništěm do Svěže

Nedobře je v prudkém letním slunci v centru města, a v Liberci letos dvojnásob. Opakovaná rekonstrukce autobusového terminálu zvaného „Fígnerka“ se propojila se stavbami nových nákupních center, takže tak zvané dolní centrum je teď jedno staveniště. Zmučení lidé proudí přímo po silnici, později drátěnými koridory, auta je v Malé Moskevské míjí o délky palců. Mosteckou pánev či velkolom na Kotouči připomíná staveniště pod Perštýnem.

Kdo se cítí ponížen ve stohlavé skrumáži na dočasných zastávkách (nástupní jsou jen dvě, svět se zúžil na tam či tam), nastupuje raději už na „Šalďáku“. Je to tam o něco lepší, obrovské nákupní centrum je  už téměř hotové, že nás přejede auto či na nás spadne panel, jsme stačili přivyknout. A v tomto chaosu (dole) ční jedna jistota. Stejně jako hromadná doprava se týká libereckých plebejců, nás, vyžírků sociálního systému, kteří se nedovedou zařadit do struktur a neumí si vydělat dostatek peněz. Ta jistota se jmenuje S Tower, další palác holdingu Syner, a jeho boční dvířka jsou otevřená žadatelům o práci, o podporu v mateřství či při úmrtí blízkého. Nám sociálům stačí naznačovat, netřeba říkat. Abychom si o své dávky mohli požádat, musíme projít staveništěm (od „Rakve“ vede k bývalému Elitexu zkratka kolem žlutočerveného buňkoviště pod plnými lžícemi couvajících bagrů), vyhnout se hlavnímu vchodu, ten je jen pro struktury, a pak se vyznat v novém úřadě. Pokud už jsme tu, pokud jsme se dopídili, že sociální dávky se přemístily právě sem (na dřívějším místě visí oznámení, že se do Syner věže přesouvá Úřad práce, ten tu ale nesídlil…), už se můžeme zvesela vrhnout do čekání a byrokratických radovánek, na oboje jsme již zvyklí.                  

Inu, teď jinak: Nemusím být ironický, nemusím brblat a nadávat jako třeba důchodce-komunista. Spousta změn je jistě k lepšímu a ledacos se dá zkousnout. Jedna otázka mi ale přijde zásadní:

Jak  může státní úřad sídlit v budově zjevně soukromé? Syner údajně koupil stavbu od České spořitelny a umístil v něm několik svých dceřinek. A pak také Úřad práce a úřady jiné sociální podpory. Na budově svítí do daleka jen tyto nápisy: S Group a S Tower. Boční vchod na úřad je označen papírovými šipkami či plastovou cedulí. 

Reklama

Buď odcházejí z veřejných rozpočtů (a z hlediska daní je jedno zda z MPSV či z magistrátu Liberce) odpovídající peníze na nájem, což je loupežné a zbytečné, nebo se Syner uvolil nechat u sebe úřady za částku symbolickou, tím ale státní správu korumpuje nefinančně a může si kdykoliv (pod hrozbou vystěhování) říct o protislužbu. Ať už plnění takové protislužby běží či poběží v budoucnu a nebo platíme ze státního rozpočtu nájem přebohaté firmě, obojí je přece špatně.