Reklama
 
Blog | Vojtěch Vaner

Zimní vládce Jan Korytář

Nová koalice na liberecké radnici vydržela jen pár měsíců.

 

Ve čtvrtek 31.3. vypověděla místní ČSSD koaliční smlouvu na protest ke jmenování Aleny Dvořáčkové městskou tajemnicí. Tu po mnoha nezdarech o konsensus vybral primátor Jan Korytář a trvá na jejím jmenování tak zarputile, že vyvolal hádky a rozhořčení u koaličních stran. Na čtvrteční zasedání zastupitelstva šla většina zastupitelů s tím, že Korytáře hned na začátku odvolají.  Tomu se ale podařilo vést jednání tak, že se o odvolání vůbec nehlasovalo.

Vedení radnice se ustavilo koncem loňského roku po říjnových volbách, které vyhrála Korytářova Změna pro Liberec a do koalici s ní vstoupily ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví. Povedlo se přerušit neblaze proslulé radniční angažmá místní ODS (ze známých jmen Jiří Kittner, Tomáš Hasil, Přemysl Sobotka, Jiří Drda, Pavel Krenk), která nechávala ve městě vládnout skupinu byznysmenů kolem stavební firmy Syner za pomoci propagandistických médií TV Genus, Týden v Liberci a Kalendář Liberecka.   

Reklama

V letošním roce začala nová koalice s plněním volebních slibů. Byly pozastaveny podezřelé stavební projekty na Soukenném náměstí a v Městských lázních, byly odhaleny hlídací služby Městské policie soukromým osobám (mimo jiných spolumajiteli Syneru), stejně jako zlaté padáky pro odcházející úředníky včetně městského tajemníka (ty byly stornovány v bance několik hodin před odesláním), byla vypovězena řada dlouhodobých smluv výrazně znevýhodňující město.

Víc se prozatím nestihlo, když si Jan Korytář přizval na radnici jako tiskového mluvčího Martina Čáslavku (poradce bývalé poslankyně Olgy Zubové, spolu s Danou Kuchtovou „tvůrce“ rozkolu ve Straně zelených v roce 2009), v liberecké koalici se objevily vážné spory.

Nutno říci, že jedním z hlavních důvodů sporů je Jan Korytář sám, jeho osobnost. Jakkoliv je přízvisko „kontroverzní“ nadužívané a nejapné, na něj by se snad ještě dalo stáhnout. Stručně jeho hlavní plusy a minusy:

+         

je velice schopným manažerem občanského sdružení Čmelák. Sdružení je zaměřené na ekologickou výchovu a má řadu skvělých a velmi přínosných projektů

důmyslně sestavil kandidátku Změny pro Liberec; jde o nezávislé osobnosti různých profesí a často také o představitele malých občanských iniciativ z libereckých čtvrtí (za záchranu parku, lávky apod.), dokázal je přesvědčit, aby se podíleli na změně na radnici;

v minulém volebním období byl pracovitým opozičním zastupitelem a vytrvalým kritikem vedení radnice, po svém vítězství začal plnit volební sliby

žije skromně, je slušný a morálně bezúhonný  

 

–       

má sklony v despocii, ve Čmeláku i ve straně Zelených (krajské buňce) je málo přístupný dohodě, má problém podřídit se většinovému rozhodnutí, se kterým nesouhlasí

zkratovité jednání projevil při posledních krajských volbách, kdy den před volbami z kandidátky Strany zelených svévolně vyškrtl Aleše Hořeního. Ten si nechal vytisknout vlastní letáky, na což podle Korytáře neměl jako pátý na listině právo

zůstává členem Strany zelených a jejím krajským vůdcem, i když je kritikem Martina  Bursíka a Ondřeje Lišky a naopak je příznivcem Dany Kuchtové.

 

Osobně se také domnívám, že jde typologicky o člověka, který není korumpovatelný penězi či jejich příslibem, ale mocí (a jejím příslibem). Což je spíše menšinový jev (možná lze jako příklady uvést Václava Klause, Vladimíra Špidlu a pár dalších) a autor těchto řádek pro něj má jisté pochopení. Také by se totiž řadil spíše k takovým, ale dosud neměl valnou možnost si to potvrdit. To je ale jen poznámka na okraj.

Co teď s libereckou radnicí?

Jan Korytář práci primátora nezvládl. Protože nepřijal kritiku a výzvy k dialogu ve věci jmenování Aleny Dvořáčkové, potažmo Martina Čáslavky, a protože se na zmíněném zastupitelstvu projevoval až intrikánsky a arogantně, má být odvolán. Koalice by ale měla zůstat. Bylo by obrovskou chybou dát možnost sociálním demokratům (druhá největší koaliční strana), aby do vedení města přivedli opět ODS. Rozrušování vlivu synerovské moci sotva započalo. Jednání by se teď měli ujmout důležití lidé ze Změny pro Liberec Vladislav Chvála, Josef Šedlbauer, Květa Morávková. Nabídnout nové znění koaliční smlouvy a nového primátora. Bojím se ale, že ani jeden z těchto tří nebude chtít křeslo přijmout, jsou to lidé úspěšní a respektovaní ve svých profesích a nebudou je chtít ani na čas opustit.

Pokud by se snažila nového primátora prosadit  ČSSD, hrozí možnost, že ten bude naopak velmi slabý a snadno manipulovatelný. Ambice pravděpodobně má i strana Liberec občanům v podobě svého předsedy Jiřího Šolce, pokud ale nechce zradit své voliče, jiná možnost než spolupráce s přirozeným partnerem Změnou pro Liberec jí nezbývá. Navíc LO nejsou tak silní, jak si myslí a přejí. A jen pro úplnost: ke komu se přidají zastupitelské „hlídky“ Unie pro sport a zdraví, Věcí veřejných a KSČM, je v podstatě jedno.

Tudíž: Jediným správným řešením politické krize na liberecké radnici je stávající koalice bez Jana Korytáře. Jakýkoliv zdánlivý kompromis, například tak zvaná tichá podpora ODS nějakého socialistického primátora, je nejen cesta zpět, ale ještě hlouběji do té lumpenkapitalistické kvazidemokracie plné tunelů, defraudací, zakázek na míru, lží, arogance, propagandy a bůhví čeho ještě…